Menu

Prejudiciële vragen plaats van dienst

5 oktober, 2017

De Hoge Raad heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie EU. De vragen hebben betrekking op de uitleg van de btw richtlijn 2006, zoals de tekst luidde tot 1 januari 2010, en dan met name over de plaats van dienst.
De hoofdregel is dat een dienst wordt verricht daar waar de dienstverrichter is gevestigd. Voor een aantal diensten geldt in afwijking van de hoofdregel dat de plaats waar deze daadwerkelijk worden verricht bepalend is. Deze uitzondering gold onder meer voor amusementsdiensten.  Voor elektronische diensten, die worden verricht voor particulieren die in de EU wonen, door een ondernemer die buiten de EU is gevestigd of die vanuit een vaste inrichting buiten de EU de dienst verricht, is de plaats van deze dienst de woonplaats van de particulier.

De vragen van de Hoge Raad hebben betrekking op het tegen vergoeding verzorgen van live interactieve erotische webcamsessies. Deze diensten werden aangeboden door een Nederlandse ondernemer, maar de optredens vonden plaats op de Filipijnen. Volgens Hof Den Bosch zijn deze diensten aan te merken als amusement en niet als elektronische diensten. De plaats van dienst lag op de Filipijnen. Het bieden van de infrastructuur om toegang te krijgen tot de webcamsessies is volgens het hof een ondergeschikte dienst. Het standpunt van de inspecteur is dat de dienst feitelijk plaatsvond op de plaats waar de bezoeker zich bevindt wanneer hij deelneemt aan een sessie.

De Hoge Raad wil in de eerste plaats weten of deze diensten als amusementsdiensten kunnen worden aangemerkt. Indien dat het geval is, wil de Hoge Raad weten of de plaats waar de dienst daadwerkelijk wordt verricht in dit geval moet worden uitgelegd als daar waar de modellen voor de webcam optreden, daar waar de bezoekers de beelden bekijken of wellicht een andere plaats. Verder wil de Hoge Raad weten of deze diensten als elektronische dienst moeten worden aangemerkt. De Hoge Raad wacht met de verdere behandeling van de zaak tot het Hof van Justitie EU uitspraak heeft gedaan.

Ga terug naar het overzicht

Meer informatie ontvangen?

Onze diensten lijken simpel, dit is een logisch en positief gevolg van de efficiëntie waarmee de zaken opgepakt worden. Bij het Financieel Plein staat kwaliteit en klanttevredenheid gezamenlijk op nummer één!